Switchen naar Showit SEO behouden

Switchen naar Showit? Behoud je positie in Google met deze 10 tips!

Een nieuwe website maken is al spannend op zich, laat staan dat je ook nog eens van platform verandert (vb. van WordPress naar Showit). Een bezorgdheid die ik vaak hoor bij klanten gaat over SEO (Search Engine Optimization): wat met pagina’s die momenteel goed scoren in Google? Gaat die positie zakken en dus ook zorgen voor minder website bezoekers? Je hebt lang en hard gewerkt om een goede ranking in Google te behalen en het zou natuurlijk zonde zijn om deze te verliezen.

Wanneer je switcht naar een ander platform (of dat nu Showit, Wix of een ander platform is) is een tijdelijke drop in de zoekresultaten onvermijdelijk, maar met deze 10 tips zorg je dat je SEO snel weer op peil is!

 

1. Voor je naar Showit switcht: analyseer je huidige website

Een goed plan start met een goede voorbereiding. Analyseer daarom steeds je website voor je naar Showit verandert: welke pagina’s scoren momenteel goed in Google? Op welke zoekwoorden worden deze pagina’s gevonden? Dit kan je eenvoudig nagaan met de gratis online tool Ubersuggest.

Maak een gratis account aan en ga naar Concurrentie-analyse > Pagina’s meeste verkeer. Geef hier de URL van jouw website in. Je krijgt vervolgens een overzicht te zien van de pagina’s die het meeste verkeer via Google genereren.

Ubersuggest

Nu we weten welke pagina’s het meeste verkeer lokken, willen we natuurlijk ook weten op welke zoekwoorden deze pagina’s gevonden worden. Wanneer je op ‘Alles zien‘ klikt, krijg je een overzicht te zien van zoekwoorden die ervoor zorgen dat mensen op jouw website terecht komen.

Ubersuggest keywords

 

De pagina’s die het meeste verkeer lokken geef je dus best prioriteit. Met andere woorden: verwijder deze pagina’s niet zomaar wanneer je je nieuwe Showit website maakt!

 

2. Behoud je domeinnaam

Behoud bij voorkeur je domeinnaam. Wanneer je zomaar jouw domeinnaam verandert ziet Google dit als een compleet nieuwe website en moet je dus opnieuw vanaf nul beginnen om een degelijke positie te behalen.

Is je bedrijfsnaam veranderd en heb je daarom wel een nieuwe domeinnaam nodig? Vergeet dan niet om:

  • Je domeinnaam en alle URL’s van je oude website door te verwijzen naar de nieuwe domeinnaam door middel van 301 redirects (zie tip 4)
  • De wijziging van je domeinnaam door te geven met de functie ‘Adreswijziging’ in Google Search Console. Hiermee geef je aan Google aan dat je website verhuisd is naar een nieuwe domeinnaam.

Adreswijziging in Google Search Console

 

3. Probeer de pagina’s & URL’s zo veel mogelijk hetzelfde te houden

Eén van de grootste fouten bij het maken van een nieuwe website is geen aandacht spenderen aan de URL’s. Wanneer je pagina’s van naam verandert, wijzigen immers ook URL’s en nog meer bepaald de slugs. Slugs zijn de stukjes in de URL die na je domeinnaam komen, zoals /over, /portfolio etc.

slug URL

Stel: je oude website pagina heet ‘Over mij’ (/over-mij) en de nieuwe pagina heet ‘Over Sara’ (/over-sara). Wanneer bezoekers de oude URL ingeven, zullen ze op een 404-pagina (foutmelding) terecht komen aangezien de oude pagina niet meer bestaat. Ook Google zal niet meer op deze pagina kunnen geraken, wat een negatief effect kan hebben op je SEO. Wil je het jezelf dus gemakkelijk maken? Probeer de namen van de website pagina’s en URL’s zoveel mogelijk hetzelfde te houden!

 

4. Leid oude pagina’s naar de nieuwe: 301 redirects

Wil je toch graag pagina’s van naam veranderen? Maak dan gebruik van 301 redirects. Een 301 redirect is een permanente omleiding van een oude pagina naar een nieuwe pagina (en dus ook URL). Door zo’n redirect in te stellen vermijd je dat bezoekers op een 404-pagina terecht komen wanneer ze de oude URL ingeven in hun browser. In plaats daarvan komen ze nu automatisch op de nieuwe pagina terecht. Handig, toch? Hoe je een 301 redirect instelt in Showit lees je hier.

Bovendien geef je met een 301 redirect aan Google aan dat de nieuwe pagina de oude definitief vervangt. De SEO waarde van de oude website pagina wordt hierbij grotendeels overgenomen naar de nieuwe pagina, waardoor dit een miniem effect heeft op je positie in Google.

Om te bepalen of je 301 redirects moet instellen, is het handig om een overzicht bij te houden met alle URL’s van je oude en nieuwe website. Je krijgt dan een overzichtje zoals hier:

URL redirects

Tenzij je een kleine website hebt is het onbegonnen werk om al deze URL’s handmatig te gaan neerpennen. Met een tool zoals Screaming Frog SEO Spider krijg je meteen een overzicht van alle pagina’s wanneer je jouw website ingeeft!

 

5. Maak een aantrekkelijke 404-pagina

Alle foutjes uit de URL’s halen is meestal onmogelijk. Maak daarom een aantrekkelijke 404-pagina die duidelijk maakt dat de gezochte pagina niet meer bestaat, samen met een call to action om naar een andere pagina (of pagina’s) te navigeren.

404 pagina Moroccan Bliss

Voorbeeld 404-pagina uit de Showit template Moroccan Bliss

 

6. Behoud on-page SEO van pagina’s die goed scoren

Heb je metadata ingegeven op de pagina’s van je oude website? Probeer zoveel mogelijk van deze on-page SEO gegevens te behouden voor pagina’s die momenteel goed scoren. Onder deze gegevens verstaan we:

  • Meta titels en beschrijvingen die verschijnen in de zoekresultaten van Google.

SEO titel en meta-beschrijving in Google

Bij het maken van je nieuwe Showit website kan je deze on-page SEO gegevens opnieuw instellen. Hoe je dat precies doet, ontdek je hier!

 

7. Vergeet de links in je website teksten niet!

Veel mensen nemen de teksten van hun oude website over maar vergeten hierbij ook de linkjes over te nemen. Dat is enorm jammer, want het aantal links en de kwaliteit daarvan draagt bij aan de SEO waarde van je website.

Neem daarom zowel interne links (links naar je eigen website) als externe links (naar andere websites) over op je nieuwe Showit website. Zorg bij de interne links uiteraard wel dat je linkt naar de nieuwe pagina’s en niet meer naar je oude website!

 

8. Test je Showit website voor de lancering

Dit is een no brainer aangezien je dit best altijd doet voor de lancering van een nieuwe website. Check of alle links en knoppen werken, hoe je website eruit ziet op mobiel, of alles goed werkt, … Leuk om te weten: bij de aanschaf van één van mijn Showit templates krijg je een uitgebreide launch checklist zodat jij zonder zorgen je nieuwe Showit website kan lanceren!

 

9. Voeg je nieuwe sitemap toe aan Google Search Console

Een sitemap is een overzicht van alle pagina’s op jouw website. Door de sitemap van je nieuwe Showit website in te dienen bij Google Search Console weet Google dat de inhoud van je website gewijzigd is. Ontdek hier hoe je een Showit sitemap toevoegt aan Google Search Console!

 

10. Nieuwe Showit website gelanceerd? Blijf je SEO optimaliseren!

SEO is een continu proces en stopt dus niet wanneer je je nieuwe website hebt gelanceerd. Blijf de positie van je pagina’s in de gaten houden en zorg dat je website up-to-date blijft. Een goede manier om dat te doen is door regelmatig te bloggen. Niet alleen houden zoekmachines van websites met nieuwe en actuele content, je positioneert jezelf ook als expert wat meer vertrouwen creëert bij je bezoekers. Win-win!

vette tekst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

jouw aanbod in een prachtige brochure

Til jouw instagram naar een hoger niveau