Je hebt net je nieuwe website gelanceerd of je past je website geregeld aan? Dan wil je natuurlijk dat Google dit ook weet!
In deze blog post leg ik je uit hoe je Google een handje kan helpen met het vinden van jouw website door een sitemap in te dienen bij Google Search Console. Voor je denkt, “Een site watte?!”, geen zorgen. Het is niet zo moeilijk als het lijkt. Lees snel verder!
Wat een inhoudstafel voor een boek is, is een sitemap voor een website. Een sitemap is simpelweg een overzicht van alle pagina’s op jouw website.
Zoekmachines zoals Google gebruiken sitemaps om je website te lezen, zodat je website tussen de zoekresultaten verschijnt. Om ervoor te zorgen dat Google geen enkele pagina van je website mist, is het aan te raden om je sitemap in te dienen bij Google Search Console.
Google Search Console is een gratis tool waarmee je de aanwezigheid van je website in Google kan beheren en controleren. Het is dan ook een enorm geliefde SEO tool.
Met Google Search Console kan je bijvoorbeeld:
Om gebruik te kunnen maken van Google Search Console heb je allereerst een Google account nodig. Heb je dit nog niet? Maak dan eerst je Google account aan.
Elke dag struint Googlebot, de zoekrobot van Google, het web af om websites in kaart te brengen en een plekje te geven in de zoekresultaten. Dit doet Googlebot via links.
Wanneer er op het internet links naar jouw website staan, is de kans groot dat Googlebot op jouw website terecht komt. Maar wanneer je website bijvoorbeeld net live is, of veel webpagina’s hebt die niet aan elkaar zijn gelinkt, wordt deze kans al veel kleiner.
Om Google een handje te helpen kan je je sitemap indienen bij Google Search Console. Hiermee laat je Google weten dat je website bestaat. Bovendien maakt de sitemap het veel gemakkelijker voor zoekmachines om de structuur van je website te begrijpen.
Ook wanneer je website al bestaat, is het handig om een sitemap in te dienen bij Google Search Console. Aangezien een sitemap automatisch wordt aangepast wanneer content wijzigt op je website, weet Google meteen welke wijzigingen jij hebt aangebracht aan je website. Dit is handig als je bijvoorbeeld frequent blogt of webpagina’s aanpast.
Showit genereert automatisch een sitemap wanneer jij je website publiceert. Je kan je sitemap terugvinden via de volgende URL:
Meer weten over Showit en onze website templates? Neem eens een kijkje op deze blog of in de shop!
Wanneer je een WordPress website hebt, raad ik je aan om de Yoast SEO plugin te gebruiken voor het genereren van je sitemap.
Heb je een Showit website met WordPress blog? Ook dan maak je gebruik van Yoast SEO om de sitemap van je blog posts te genereren. Je zal in dit geval dus twee sitemaps moeten indienen bij Google Search Console: één sitemap voor Showit (je webpagina’s) en één voor je WordPress blog (je blog posts).
Installeer en activeer de plugin Yoast SEO als je dit nog niet hebt gedaan. Een sitemap genereren doe je zo:
Klik op ‘Wijzigingen opslaan’. Je kan je sitemap nu terugvinden via volgende URL:
P.S. Wist je dat Yoast SEO een super handige plugin is om je blog posts beter te doen scoren in Google? Je ontdekt er hier meer over!
Nu je je sitemaps hebt gevonden, is het tijd om deze in te dienen bij Google. Ga naar Google Search Console en volg dit stappenplan:
That’s it! Binnen enkele dagen zal je bij de status kunnen zien of Google je sitemaps succesvol heeft kunnen lezen.
Google heeft nu een overzicht van alle pagina’s die op jouw website staan. Wanneer je een nieuwe pagina of blog post publiceert, zal de sitemap automatisch worden bijgewerkt en zal Google op de hoogte worden gesteld!
Geef een antwoord