Website gelanceerd wat nu

Je hebt je nieuwe website gelanceerd. Wat nu?

Na weken, misschien wel maandenlang hard werken is de dag eindelijk aangebroken: je nieuwe website kan live gaan! Tijd om lekker te achterover te leunen en de bezoekers zien binnenstromen… of toch niet?

Nu je nieuwe website gelanceerd is, begint het echte werk pas. Je website moet namelijk bezoekers lokken en uiteindelijk klanten opleveren. En dat gebeurt niet zomaar… In deze blog ontdek je enkele handige tips waarvan ik denk dat ze niet mogen ontbreken na de lancering van je website. Let’s dive in!

 

1. Voeg je sitemap toe aan Google Search Console

Jij, je vrienden en je Instagram volgers weten misschien wel dat je nieuwe website online staat… maar Google nog niet. Na verloop van tijd zal Google je site wel opmerken, maar door je sitemap in te dienen bij Google Search Console kan je dit proces alvast een beetje versnellen.

“Een site-watte?” … Een sitemap is een overzicht van alle pagina’s op jouw website. Deze kan je indienen bij Google Search Console en bovendien kan je hier ook aangeven welke pagina’s je liever niet op Google ziet verschijnen.

Meer weten? In deze blog ontdek je hoe je je sitemap kan toevoegen aan Google Search Console.

LEES DE BLOG

 

Google Search Console indexering pagina's

Daarnaast biedt Google Search Console nog enkele handige functies:

 • Indexering: je kan zien of Google je site kan vinden en doorzoeken en je krijgt inzicht in eventuele problemen met je website.
 • Prestaties: je krijgt een rapport van hoe vaak je site wordt weergegeven in Google, voor welke zoekopdrachten, hoe vaak gebruikers doorklikken, …
 • Links: je kan o.a. een overzicht zien van de sites die naar jouw website linken
 • … en nog veel meer!

 

2. Maak een Google Mijn Bedrijf profiel aan

Door een Google Mijn Bedrijf profiel aan te maken,  kan je bepalen hoe je bedrijf wordt weergegeven in Google-producten, zoals de zoekresultaten maar ook bijvoorbeeld Google Maps. Zeker wanneer je een lokale dienstverlener bent en mensen op zoek zijn naar iets lokaal (vb. “Fotograaf Antwerpen”) is dit een interessante tool.

Je kan een Google Mijn Bedrijf profiel herkennen aan de info die je vaak aan de rechterkant ziet staan wanneer je een bedrijf opzoekt. Google Mijn Bedrijf geeft informatie weer zoals de naam van het bedrijf, de locatie, de openingsuren, … etc.

Buiten het weergeven van informatie over jouw bedrijf kan je ook reviews verzamelen en hierop reageren. Dat draagt natuurlijk meteen bij aan je betrouwbaarheid!

Google Mijn Bedrijf Wonderlik Webdesign

 

De voordelen van Google Mijn Bedrijf

 • Je website wordt beter gevonden
 • Het valt op en zorgt dus voor meer zichtbaarheid in Google & Google Maps
 • Je hebt de mogelijkheid om reviews te verzamelen & hierop te reageren
 • Klanten kunnen vragen stellen & jij kan hierop antwoorden
 • Je kan eenvoudig openingstijden & feestdagen aanpassen

 

Hoe maak ik een Google Mijn Bedrijf profiel aan?

Dat doe je door onderstaande stappen te volgen:

 1. Ga naar www.google.com/intl/nl_nl/business/ en log in met je Google-account
 2. Vul je bedrijfsnaam in en vul de andere informatie aan zoals de bedrijfscategorie, het adres, openingsuren, …
 3. Vervolgens
 4. Log in op je Google-account (bij voorkeur het bedrijfsaccount) en start de setup op de Google Mijn Bedrijf-website.
 5. Tenslotte zal Google vragen om een verificatie. De beschikbare methoden variëren. Zo zal er in de meeste gevallen enkel de optie zijn om de code te ontvangen per post. Je ontvangt dan de verificatiecode per briefkaart binnen 14 dagen.
 6. Heb je de verificatiecode ontvangen? Log dan opnieuw in bij Google Mijn Bedrijf en verifieer je bedrijf met de code.

 

Zo, nu je deze stappen hebt doorlopen kan je eenvoudig je bedrijfsgegevens aanpassen, reviews verzamelen, … in het dashboard. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Google Mijn Bedrijf profiel

 

3. Andere domeinnaam? Stel redirects in & geef adreswijziging door

Had je al een website? En heb je nu een nieuwe website met een andere domeinnaam, omdat je bedrijfsnaam bijvoorbeeld veranderd is? Vergeet dan niet om je oude domeinnaam om te leiden naar de nieuwe (d.m.v. redirects) en je adreswijziging door te geven aan Google. Meer daarover lees je in deze blog:

LEES DE BLOG

 

4. Koppel Google Analytics

Nu je die prachtige website gelanceerd hebt, is het natuurlijk handig om te weten hoeveel bezoekers je website lokt én wat ze doen. Want ja… meten = weten! Daarom is het belangrijk om Google Analytics te koppelen aan je website.

Geven de resultaten aan dat je website geen bezoekers krijgt via Google? Dan is dat een teken om aan Search Engine Optimization (SEO) te doen. Verlaten ze jouw website meteen? Dan kan dat een teken zijn dat er iets mis is of dat de gebruiksvriendelijkheid van je site niet optimaal is.

Google Analytics dashboard

Meer weten over Google Analytics en hoe je het koppelt aan je Showit website? Je ontdekt er alles over in deze blog!

LEES DE BLOG

 

5. Update je social media

Het lijkt vanzelfsprekend, maar wordt vaak vergeten: het veranderen of toevoegen van je domeinnaam aan je communicatiekanalen. Vergeet dus niet jouw nieuwe site toe te voegen aan je:

Daarnaast is het natuurlijk ook sterk aangeraden om je website wat te promoten zodat je (potentiële) klanten op de hoogte zijn van de lancering!

 

6. Hou je website levendig

Ongetwijfeld de allerbelangrijkste tip in deze blog: hou je website levendig. Dat is niet alleen belangrijk voor de gebruikerservaring (niets is zo irritant als een website al 5 jaar niet meer aangeraakt is…), maar ook voor zoekmachines zoals Google.

Waarom houdt Google dan zoveel rekening met de ‘levendigheid’ van jouw website? Daar is een logische verklaring voor: Google wilt een perfecte gebruikerservaring bieden door relevante informatie te tonen wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert.

Merkt Google dat jij je website regelmatig update met informatie die perfect past bij specifieke zoekopdrachten? Dan is de kans groot dat jouw website vertoond zal worden. Kijk je voor een langere tijd niet meer om naar je website, dan zakt je positie weg. Niet omdat je site minder goed is geworden, maar wel omdat anderen wél bezig zijn met hun website. Conclusie: een website waar regelmatig nieuwe info op verschijnt scoort beter, wat leidt tot meer website bezoeken en (potentiële) klanten.

 

Houd je website levendig door regelmatig te bloggen

Een levendige website is bij een webshop vanzelfsprekend: je voegt regelmatig nieuwe producten toe, past prijzen aan, … je website blijft op die manier voortdurend in beweging. Maar hoe zit dat dan bij iemand die een aanbod heeft dat niet zo snel verandert? Bij bijvoorbeeld een interieur designer of fotograaf?

Voor deze bedrijven is het verstandig om regelmatig te bloggen. Elke nieuwe blog biedt, mits ze geoptimaliseerd zijn voor SEO, nieuwe mogelijkheden om te scoren op bepaalde zoekwoorden. Dat bloggen is niet enkel fijn voor je positie in Google, maar ook voor je bezoekers: je toont immers dat je over vakkennis beschikt en vergroot zo je expertisestatus.

Betekent dit dan dat je elke week een nieuwe blog moet schrijven? Nee. Mijn streefdoel is één keer per maand. Heb je meer tijd (en inspiratie) over, dan kan je er natuurlijk meer schrijven.

Daarnaast kan je je bestaande blogs ook updaten (met linkjes, afbeeldingen, …) of uitbreiden. Ook dat ziet Google als een vorm van beweging in je website. Je hoeft dus geen copywriter te worden en voortdurend teksten te liggen schrijven om je website levendig te houden!

 

Conclusie

Je hebt je nieuwe website gelanceerd… wat nu? In deze blog las je allerhande tips die je zeker niet mag vergeten na de lancering van je website. Het zorgt niet alleen dat je website beter gevonden wordt, maar zal je uiteindelijk ook meer opleveren. En nu, hop aan de slag!

vette tekst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.