Yes, je hebt je eigen website gemaakt. Maar nu wil je natuurlijk gevonden worden in Google! Wil je niet al je geld uitgeven aan advertenties (Search Engine Marketing, SEM), dan is de beste manier om Search Engine Optimization (SEO) toe te passen.
SEO is een verzamelterm voor een tal van technieken die je kan toepassen om hoger te scoren in zoekmachines. Het evolueert steeds en vereist een zekere technische know-how. Gelukkig bestaan er heel wat hulpmiddelen die je op weg helpen.
Heb je een WordPress of Showit website met blog? Dan is de Yoast SEO plugin een echte lifesaver. Deze plugin is veruit de beste en gemakkelijkste tool om jou te helpen scoren in Google!
Yoast is een WordPress plugin die je kan gebruiken om WordPress websites of blogs beter vindbaar te maken.
Door middel van kleurencodes en een checklist geeft Yoast jou een beeld van de items die geoptimaliseerd moeten worden. Geeft Yoast jouw blog een groene kleur? Dan zit je goed! Oranje (verbeteringen) en rood (probleem) betekent dat er werk aan de winkel is.
Sidenote: Heb je een Showit website? Dan maak je gebruik van de ingebouwde SEO-tools voor je webpagina’s. Yoast gebruik je enkel voor je WordPress blog posts. Deze plugin is standaard al geïnstalleerd.
Er bestaat een gratis en premium versie van Yoast. Naar mijn ervaring is de gratis versie voldoende. Zelf heb ik nog nooit gebruik gemaakt van de premium versie.
Wat kan Yoast allemaal? Dit zijn de belangrijkste zaken:
Wanneer je een Showit website met basic blog hebt, hoef je niets te doen. De Yoast SEO plugin is automatisch voor jou geïnstalleerd.
Heb je een Advanced blog abonnement of een WordPress website, dan doorloop je de volgende stappen:
Dat is het! Vanaf nu zie je Yoast onderaan elke pagina en blog post staan.
Nu de plugin succesvol is geïnstalleerd, kan je aan de slag gaan met het optimaliseren van jouw blogs! Als je in een pagina en bericht naar beneden scrolt, zie je Yoast SEO staan.
Om te beginnen met optimaliseren, is het belangrijk dat je een zoekwoord ingeeft waarop je gevonden wilt worden (focus keyphrase). Schrijf je bijvoorbeeld een blog over de beste lenzen voor portretfotografie? Dan kan je als focus zoekwoord ‘beste lenzen voor portretfotografie’ ingeven.
Dan is het tijd om jouw blog post te schrijven. Een aantal basisprincipes die je in het achterhoofd kan houden:
Vervolgens kan je bij ‘Google preview’ meta-data toewijzen aan je blog. Je zal dan kunnen zien hoe je blog eruit komt te zien in Google:
Yoast neemt automatisch de titel van je blog post over als SEO-titel. Maar je hebt nog de mogelijkheden om zaken toe te voegen. Als je op Insert variable klikt, kan je bijvoorbeeld een scheidingsteken of de titel van je website toevoegen.
Op de screenshot kan je zien dat ik een scheidingsteken (|) en mijn website titel hebt toegevoegd. Tenzij je titel te lang wordt, raad ik je aan om dit standaard te doen.
De titel van de blog post is dus “Afbeeldingen optimaliseren voor SEO“, maar de SEO-titel wordt “Afbeeldingen optimaliseren voor SEO | Wonderlik Webdesign”.
Vervolgens kan je de slug aanpassen. Een slug is het stukje van de URL dat achter jouw domeinnaam komt.
Ook de slug kan je optimaliseren voor SEO. Probeer je zoekwoord er in te verwerken en haal onnodige woorden eruit. Is de titel van jouw blog post bijvoorbeeld “Mijn favoriete lenzen voor portretfotografie? Je ontdekt ze hier!”, dan schrijf je best als slug ‘/favoriete-lenzen-voor-portretfotografie’.
Tot slot hebben we nog de meta-beschrijvingen: Zorg voor een duidelijke beschrijving en verwerk ook hier je zoekwoord in. Het aantal woorden is enorm belangrijk. Yoast zal je dan ook een seintje geven wanneer je meta-beschrijving te kort of te lang is. Handig, toch?
Op bovenstaande foto zie je dat zowel de titel als meta-beschrijving een groene kleur krijgen. En dat is waar je voor gaat!
Bekijk na afloop van het schrijven de checklist en of de kleurcode groen wordt. Geeft Yoast verbeteringen (oranje) of problemen (rood) aan? Dan weet je precies waar je aan moet werken.
Het is niet nodig om elk oranje of rood bolletje op te lossen, zolang je blog post een groene kleur krijgt in het algemeen, dan zit je goed!
Ten slotte kan je ook nog de leesbaarheid analyse checken. Yoast scant jouw teksten en geeft je een aantal verbeterpunten mee. Begin je bijvoorbeeld 10 zinnen met hetzelfde woord, dan zal Yoast dit aanduiden als verbeterpunt.
Nu je weet hoe je de Yoast SEO plugin kan gebruiken, is het belangrijk om dit toe te passen op elk van je blog posts. Je kan het ook gebruiken om je oude blog posts te optimaliseren. Sit back, relax, en kijk hoe het verkeer binnenstroomt op je website!
Geef een reactie