Yoast SEO plugin

Haal alles uit je blogs met de Yoast SEO plugin

Yes, je hebt je eigen website gemaakt. Maar nu wil je natuurlijk gevonden worden in Google! Wil je niet al je geld uitgeven aan advertenties (Search Engine Marketing, SEM), dan is de beste manier om Search Engine Optimization (SEO) toe te passen.

SEO is een verzamelterm voor een tal van technieken die je kan toepassen om hoger te scoren in zoekmachines. Het evolueert steeds en vereist een zekere technische know-how. Gelukkig bestaan er heel wat hulpmiddelen die je op weg helpen.

Heb je een WordPress of Showit website met blog? Dan is de Yoast SEO plugin een echte lifesaver. Deze plugin is veruit de beste en gemakkelijkste tool om jou te helpen scoren in Google!

Wat is Yoast SEO?

Yoast is een WordPress plugin die je kan gebruiken om WordPress websites of blogs beter vindbaar te maken.

Door middel van kleurencodes en een checklist geeft Yoast jou een beeld van de items die geoptimaliseerd moeten worden. Geeft Yoast jouw blog een groene kleur? Dan zit je goed! Oranje (verbeteringen) en rood (probleem) betekent dat er werk aan de winkel is.

Yoast SEO plugin

Sidenote: Heb je een Showit website? Dan maak je gebruik van de ingebouwde SEO-tools voor je webpagina’s. Yoast gebruik je enkel voor je WordPress blog posts. Deze plugin is standaard al geïnstalleerd.

Er bestaat een gratis en premium versie van Yoast. Naar mijn ervaring is de gratis versie voldoende. Zelf heb ik nog nooit gebruik gemaakt van de premium versie.

 

De mogelijkheden van Yoast SEO

Wat kan Yoast allemaal? Dit zijn de belangrijkste zaken:

 • Je krijgt een analyse van jouw blog post op vlak van SEO standaarden
 • Je krijgt een leesbaarheid analyse
 • Je kan de titel en meta-beschrijving invullen, m.a.w. hoe jouw blog eruit komt te zien op Google (Google preview)
 • Yoast geeft Google een seintje wanneer jouw blog posts gepubliceerd worden

 

Hoe installeer je Yoast SEO in WordPress?

Wanneer je een Showit website met basic blog hebt, hoef je niets te doen. De Yoast SEO plugin is automatisch voor jou geïnstalleerd.

Heb je een Advanced blog abonnement of een WordPress website, dan doorloop je de volgende stappen:

 1. Ga naar Plugins –> Nieuwe plugin
 2. Zoek naar Yoast SEO in de zoekbalk
 3. Klik op ‘Nu installeren’
 4. Klik vervolgens op ‘Activeren’

Dat is het! Vanaf nu zie je Yoast onderaan elke pagina en blog post staan.

 

Je blogs optimaliseren met Yoast SEO

Nu de plugin succesvol is geïnstalleerd, kan je aan de slag gaan met het optimaliseren van jouw blogs! Als je in een pagina en bericht naar beneden scrolt, zie je Yoast SEO staan.

Yoast SEO plugin

Geef een focus keyphrase in

Om te beginnen met optimaliseren, is het belangrijk dat je een zoekwoord ingeeft waarop je gevonden wilt worden (focus keyphrase). Schrijf je bijvoorbeeld een blog over de beste lenzen voor portretfotografie? Dan kan je als focus zoekwoord ‘beste lenzen voor portretfotografie’ ingeven.

Schrijf je blog post

Dan is het tijd om jouw blog post te schrijven. Een aantal basisprincipes die je in het achterhoofd kan houden:

 • Laat je zoekwoord regelmatig terug komen in je blog post. Niet te weinig, maar ook niet te veel.
 • Schrijf minstens 500 woorden. Google geeft zelf voorkeur aan blog posts die minstens 2000 woorden bevatten.
 • Maak gebruik van hiërarchie: werk met voldoende tussentitels (h2 en h3).
 • Splits je teksten op in alinea’s zodat alles goed leesbaar blijft.
 • Leg een aantal links naar je eigen website (interne links) en een aantal naar andere websites (externe links).
 • Wissel tekst af met afbeeldingen en geef ze een alt-tekst.

 

Geef je blog een SEO-titel, meta-beschrijving en slug

Vervolgens kan je bij ‘Google preview’ meta-data toewijzen aan je blog. Je zal dan kunnen zien hoe je blog eruit komt te zien in Google. Hier vul je de titel, meta-beschrijving en slug in.

SEO titel en meta-beschrijving in Google

 

Yoast neemt automatisch de titel van je blog post over als SEO-titel. Maar je hebt nog de mogelijkheden om zaken toe te voegen. Als je op Insert variable klikt, kan je bijvoorbeeld een scheidingsteken of de titel van je website toevoegen.

Op de screenshot kan je zien dat ik een scheidingsteken (|) en mijn website titel hebt toegevoegd. Tenzij je titel te lang wordt, raad ik je aan om dit standaard te doen.

Google preview Yoast SEO

De titel van de blog post is dus Afbeeldingen optimaliseren voor SEO, maar de SEO-titel wordt “Afbeeldingen optimaliseren voor SEO | Wonderlik Webdesign”.

Vervolgens kan je de slug aanpassen. Een slug is het stukje van de URL dat achter jouw domeinnaam komt.

slug

Ook de slug kan je optimaliseren voor SEO. Probeer je zoekwoord er in te verwerken en haal onnodige woorden eruit. Is de titel van jouw blog post bijvoorbeeld “Mijn favoriete lenzen voor portretfotografie? Je ontdekt ze hier!”, dan schrijf je best als slug ‘/favoriete-lenzen-voor-portretfotografie’.

Tot slot hebben we nog de meta-beschrijvingen. Zorg voor een duidelijke beschrijving en verwerk ook hier je zoekwoord in. Het aantal woorden is enorm belangrijk. Yoast zal je dan ook een seintje geven wanneer je meta-beschrijving te kort of te lang is. Handig, toch?

Op bovenstaande foto zie je dat zowel de titel als meta-beschrijving een groene kleur krijgen. En dat is waar je voor gaat!

 

Bekijk de SEO-analyse

Bekijk na afloop van het schrijven de checklist of de kleurcode groen wordt. Geeft Yoast verbeteringen (oranje) of problemen (rood) aan? Dan weet je precies waar je aan moet werken.

Het is niet nodig om elk oranje of rood bolletje op te lossen, zolang je blog post een groene kleur krijgt in het algemeen, dan zit je goed!

Yoast SEO analyse

Check de leesbaarheid analyse

Ten slotte kan je ook nog de leesbaarheid analyse checken. Yoast scant jouw teksten en geeft je een aantal verbeterpunten mee. Begin je bijvoorbeeld 10 zinnen met hetzelfde woord, dan zal Yoast dit aanduiden als verbeterpunt.

Leesbaarheidanalyse Yoast SEO

 

Nu je weet hoe je de Yoast SEO plugin kan gebruiken, is het belangrijk om dit toe te passen op elk van je blog posts. Je kan het ook gebruiken om je oude blog posts te optimaliseren. Sit back, relax, en kijk hoe het verkeer binnenstroomt op je website!

vette tekst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

jouw aanbod in een prachtige brochure

Til jouw instagram naar een hoger niveau