Maak een overtuigende website met deze beïnvloedingsprincipes

Denk eens even na over deze vraag: wat wil je dat jouw website je oplevert? In 9/10 gevallen zal je antwoord zijn ‘klanten binnenhalen’, ‘meer verkopen’ of ‘meer aanvragen krijgen’. En wat hebben deze antwoorden allemaal gemeen met elkaar? Je zal jouw website bezoekers moeten overtuigen tot een gewenste actie zodat jij méér kan halen uit jouw business. Maar hoe maak je van jouw bezoekers nu een (potentiële) klant?

In deze blog leg ik je een aantal doeltreffende overtuigingsprincipes uit die je snel en eenvoudig kan toepassen op jouw website. Benieuwd hoe je een overtuigende website maakt? Lees dan snel verder!

 

De beïnvloedingsprincipes van Cialdini: de basis van iedere vorm van marketing

We zien het overal: advertenties op Facebook en Instagram, reclamespotjes op TV, … maar ook reviews op de website van je favoriete restaurant en nieuwsbrieven die iedere dag vlotjes binnenstromen in je inbox. Ieder bedrijf dat winstgevend wilt zijn doet aan marketing, met als doel om jou aan te zetten tot een aankoop.

Natuurlijk zitten er achter deze reclamespotjes en advertenties doordachte strategieën om jou (al dan niet bewust) te beïnvloeden. Eén van de grondleggers van deze beïnvloedingsstrategieën is Robert Cialdini. In zijn boek Influence: The Psychology of Persuasionomschreef hij zeven overtuigingsprincipes die vandaag door succesvolle bedrijven worden toegepast in zowel online als offline marketing. En dat is met een reden, want de kracht van deze principes is dan ook enorm.

Zoals ik al zei kan je deze principes zowel online als offline toepassen. En dat is goed nieuws voor jou, want dat betekent dat je deze ook kan toepassen op jouw website! Hieronder deel ik de zeven principes en hoe jij ze kan gebruiken om een overtuigende website te maken. Let’s dive in!

INFLUENCE AT WORK | Dr. Robert Cialdini Influence Training & Keynotes

 

 

Deze beïnvloedingsprincipes kan jij inzetten om een overtuigende website te maken

 

1. Wederkerigheid

Het principe van wederkerigheid kan je eigenlijk omschrijven als ‘geven en nemen’. Wanneer je jouw website bezoekers een gunst geeft, zal deze sneller geneigd zijn om jou een gunst terug te doen (zoals het doen van een aankoop of een e-mailadres achterlaten).

Dit kan je op je website toepassen op verschillende manieren:

 • Je geeft een freebie of korting weg op je website in ruil voor een e-mailadres
 • Je biedt een gratis adviesgesprek aan via je website
 • Je geeft je klant na een eerste aankoop een kortingscode voor een volgende aankoop

Let op: wanneer je iets weggeeft in ruil voor een e-mailadres en ze hierna wilt benaderen met je nieuwsbrief, moet dit duidelijk vermeld staan. Alleen zo voldoe je aan de privacywetgeving! Lees daarover meer in deze blog.

lkm Freebie website audit checklist

2. Consistentie

Het zit in de natuur van de mens om af te maken waar je aan begonnen bent. Dit noemt Cialdini ook wel ‘consistentie’: wanneer mensen een eerste kleine stap hebben gezet, zullen ze sneller geneigd zijn om de volgende stappen ook te zetten. Vraag dus niet meteen aan je website bezoekers om een gigantische actie uit te voeren, maar splits het liever op in kleinere verzoekjes.

Enkele tips voor op je website:

 • Hou het contactformulier beknopt, waarbij je niet meer vraagt dan nodig
 • Splits je diensten op in verschillende pakketten, waarbij klanten de optie hebben tot een laagdrempelig pakket en nadien kunnen upgraden
 • Doe aan upselling: bied extra producten aan in het winkelmandje of biedt extra producten aan na aankoop (vb. een album na een fotoshoot)

 

3. Social proof

Wanneer je keuze hebt tussen een restaurant met meerdere 5-sterrenreviews en één zonder, waar kies je dan voor? Dit principe noemt Cialdini ‘social proof’ of sociale bewijskracht. Wanneer je van anderen positieve ervaringen leest of hoort over een bepaalde dienst of product, zal je eerder geneigd zijn om hier ook iets aan te kopen.

Hoe je social proof kan toepassen op je website:

 • Plaats recensies op je website
 • Geef aan hoeveel klanten al gebruik hebben gemaakt van jouw diensten (vb. “110 anderen gingen je voor”, “Meer dan 250 keer verkocht!”)
 • Zet je bestselling product of dienst in de kijker

Social proof Elien van den Brande

Custom website voor Elien van den Brande waarbij we intensief gebruik maakte van social proof d.m.v. reviews, succesverhalen, voorbeelden van klanten,…

 

4. Sympathie

Mensen kopen graag van mensen, en al helemaal van mensen die ze aardig vinden. Het beïnvloedingsprincipe ‘sympathie’ draait dus om je likability te verhogen door jezelf – jawel – te laten zien! Het allerbelangrijkste hierbij? Toon je authentieke zelf: laat je persoonlijkheid zien en wees gewoon jezelf. Probeer bezoekers het gevoel te laten hebben alsof ze je al kennen, nog voor ze met jou contact hebben gehad.

Zo creëer je sympathie op je website:

 • Toon jezelf op je website en plaats zeker een foto (of video) van jezelf op de homepagina!
 • Maak een krachtige over mij-pagina waarbij je je ondernemersverhaal neerpent
 • Schrijf wat leuke fun facts over jezelf waar mensen zich in kunnen herkennen
 • Toon dat jij er bent voor je klanten, door te vermelden dat ze jou steeds kunnen contacteren bij vragen

 

5. Autoriteit

Het autoriteitsprincipe beschrijft dat mensen eerder geneigd zijn om iets te kopen van iemand die veel expertise heeft. Wanneer jij toont dat je veel van je vak kent, wekt dit immers vertrouwen op.

Hoe je expertise kunt aantonen op je website:

 • Deel je kennis door te bloggen over topics waar je kennis rond hebt (see what I did here? 😉)
 • Werk aan je SEO: hoe hoger je scoort in Google op bepaalde topics, hoe meer je jezelf positioneert als expert
 • Heb je bepaalde awards gewonnen? Vermeld deze dan ook op jouw website!
 • Geef voldoende informatie over jouw diensten / producten
 • Plaats een FAQ waarbij je veelgestelde vragen beantwoord
 • Heb je gewerkt voor/met bepaalde grote namen? Toon deze dan ook zeker op je website.
 • Toon recensies!

 

6. Schaarste

Wanneer je op Booking aan het zoeken bent naar een leuk hotelletje voor je volgende vakantie, zal je ongetwijfeld het schaarsteprincipe tegenkomen. Denk maar aan “Nog 1 kamer beschikbaar voor deze prijs!” of “82% van gelijkaardige accommodaties zijn volzet voor deze periode”. Schaarste kan betekenen dat een product in beperkte mate beschikbaar is, maar je kan ook relatieve schaarste hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een gebrek aan tijd.

Door het schaarsteprincipe toe te passen speel je in op FOMO (Fear of Missing Out). Hierdoor zijn we sneller geneigd om over te gaan tot actie, uit angst dat je de aanbieding anders zal mislopen.

Hoe je schaarste kan inzetten op je website:

 • Benadruk dat er maar x aantal plekjes beschikbaar zijn, bijvoorbeeld als je minisessies organiseert als fotograaf.
 • Maak gebruik van tijdelijke aanbiedingen: “Op = op!”, “Deze actie komt niet meer terug!”, …
 • Maak je kortingen tijdelijk en gebruik een countdown timer om weer te geven hoelang de korting nog geldig is!
 • Geef weer welke producten bijna uitverkocht zijn in je shop.

Sales pagina van Simple Stories Fotografie voor mini kerstsessies

 

7. Eenheid

Het feit dat je tot hier bent belandt in de blog verdient toch wel een klein applausje! Kan je nog volgen?

Het laatste principe, eenheid, gaat over de behoefte van mensen om ergens bij te horen. We zijn vaak (onbewust) op zoek naar mensen waarmee we éénzelfde achtergrond of interesse delen. Kortom: we zoeken naar mensen die op onszelf lijken. Wanneer iemand het gevoel heeft dat hij/zij er bij hoort en zich herkent, zal deze persoon dus ook sneller tot actie overgaan.

Ook op je website kan je het eenheidsprincipe toepassen:

 • Maak duidelijk wie je doelgroep is en speel in op hun noden & behoeften.
 • Toon reviews en testimonials van mensen die tot je doelgroep behoren. Heb je bijvoorbeeld een pagina voor zwangerschapsfotografie? Toon hier dan ook enkel recensies van toekomstige ouders die in blijde verwachting zijn, niet van ondernemers die een branding shoot bij je hebben gedaan.
 • Maak een portfolio pagina waarbij je je mooiste werk toont, opgedeeld in je verschillende doelgroepen (vb. zwangerschapsfotografie – newbornfotografie – gezinsfotografie).

 

Geen zin om zelf een overtuigende website te maken? Ga aan de slag met een Showit template!

Als je deze blog volledig gelezen hebt, kan ik goed begrijpen dat je denkt ‘Pfew, zoveel om rekening mee te houden…’. Gelukkig hoef je niet zelf van nul te beginnen maar kan je vertrekken vanuit één van mijn Showit website templates. In deze templates heb ik de zeven overtuigingsprincipes voor jou toegepast in het design zodat jij straks moeiteloos nieuwe klanten krijgt!

 

 

 

vette tekst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.