Denk eens even na over deze vraag: wat wil je dat jouw website je oplevert? In 9/10 gevallen zal je antwoord zijn ‘klanten binnenhalen’, ‘meer verkopen’ of ‘meer aanvragen krijgen’. En wat hebben deze antwoorden allemaal gemeen met elkaar? Je zal jouw website bezoekers moeten overtuigen tot een gewenste actie zodat jij méér kan halen uit jouw business. Maar hoe maak je van jouw bezoekers nu een (potentiële) klant?
In deze blog leg ik je een aantal doeltreffende overtuigingsprincipes uit die je snel en eenvoudig kan toepassen op jouw website. Benieuwd hoe je een overtuigende website maakt? Lees dan snel verder!
We zien het overal: advertenties op Facebook en Instagram, reclamespotjes op TV, … maar ook reviews op de website van je favoriete restaurant en nieuwsbrieven die iedere dag vlotjes binnenstromen in je inbox. Ieder bedrijf dat winstgevend wilt zijn doet aan marketing, met als doel om jou aan te zetten tot een aankoop.
Natuurlijk zitten er achter deze reclamespotjes en advertenties doordachte strategieën om jou (al dan niet bewust) te beïnvloeden. Eén van de grondleggers van deze beïnvloedingsstrategieën is Robert Cialdini. In zijn boek ‘Influence: The Psychology of Persuasion‘ omschreef hij zeven overtuigingsprincipes die vandaag door succesvolle bedrijven worden toegepast in zowel online als offline marketing. En dat is met een reden, want de kracht van deze principes is dan ook enorm.
Zoals ik al zei kan je deze principes zowel online als offline toepassen. En dat is goed nieuws voor jou, want dat betekent dat je deze ook kan toepassen op jouw website! Hieronder deel ik de zeven principes en hoe jij ze kan gebruiken om een overtuigende website te maken. Let’s dive in!
Het principe van wederkerigheid kan je eigenlijk omschrijven als ‘geven en nemen’. Wanneer je jouw website bezoekers een gunst geeft, zal deze sneller geneigd zijn om jou een gunst terug te doen (zoals het doen van een aankoop of een e-mailadres achterlaten).
Dit kan je op je website toepassen op verschillende manieren:
Let op: wanneer je iets weggeeft in ruil voor een e-mailadres en ze hierna wilt benaderen met je nieuwsbrief, moet dit duidelijk vermeld staan. Alleen zo voldoe je aan de privacywetgeving! Lees daarover meer in deze blog.
lkm
Het zit in de natuur van de mens om af te maken waar je aan begonnen bent. Dit noemt Cialdini ook wel ‘consistentie’: wanneer mensen een eerste kleine stap hebben gezet, zullen ze sneller geneigd zijn om de volgende stappen ook te zetten. Vraag dus niet meteen aan je website bezoekers om een gigantische actie uit te voeren, maar splits het liever op in kleinere verzoekjes.
Enkele tips voor op je website:
Wanneer je keuze hebt tussen een restaurant met meerdere 5-sterrenreviews en één zonder, waar kies je dan voor? Dit principe noemt Cialdini ‘social proof’ of sociale bewijskracht. Wanneer je van anderen positieve ervaringen leest of hoort over een bepaalde dienst of product, zal je eerder geneigd zijn om hier ook iets aan te kopen.
Hoe je social proof kan toepassen op je website:
Custom website voor Elien van den Brande waarbij we intensief gebruik maakte van social proof d.m.v. reviews, succesverhalen, voorbeelden van klanten,…
Mensen kopen graag van mensen, en al helemaal van mensen die ze aardig vinden. Het beïnvloedingsprincipe ‘sympathie’ draait dus om je likability te verhogen door jezelf – jawel – te laten zien! Het allerbelangrijkste hierbij? Toon je authentieke zelf: laat je persoonlijkheid zien en wees gewoon jezelf. Probeer bezoekers het gevoel te laten hebben alsof ze je al kennen, nog voor ze met jou contact hebben gehad.
Zo creëer je sympathie op je website:
Het autoriteitsprincipe beschrijft dat mensen eerder geneigd zijn om iets te kopen van iemand die veel expertise heeft. Wanneer jij toont dat je veel van je vak kent, wekt dit immers vertrouwen op.
Hoe je expertise kunt aantonen op je website:
Wanneer je op Booking aan het zoeken bent naar een leuk hotelletje voor je volgende vakantie, zal je ongetwijfeld het schaarsteprincipe tegenkomen. Denk maar aan “Nog 1 kamer beschikbaar voor deze prijs!” of “82% van gelijkaardige accommodaties zijn volzet voor deze periode”. Schaarste kan betekenen dat een product in beperkte mate beschikbaar is, maar je kan ook relatieve schaarste hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een gebrek aan tijd.
Door het schaarsteprincipe toe te passen speel je in op FOMO (Fear of Missing Out). Hierdoor zijn we sneller geneigd om over te gaan tot actie, uit angst dat je de aanbieding anders zal mislopen.
Hoe je schaarste kan inzetten op je website:
Sales pagina van Simple Stories Fotografie voor mini kerstsessies
Het feit dat je tot hier bent belandt in de blog verdient toch wel een klein applausje! Kan je nog volgen?
Het laatste principe, eenheid, gaat over de behoefte van mensen om ergens bij te horen. We zijn vaak (onbewust) op zoek naar mensen waarmee we éénzelfde achtergrond of interesse delen. Kortom: we zoeken naar mensen die op onszelf lijken. Wanneer iemand het gevoel heeft dat hij/zij er bij hoort en zich herkent, zal deze persoon dus ook sneller tot actie overgaan.
Ook op je website kan je het eenheidsprincipe toepassen:
Als je deze blog volledig gelezen hebt, kan ik goed begrijpen dat je denkt ‘Pfew, zoveel om rekening mee te houden…’. Gelukkig hoef je niet zelf van nul te beginnen maar kan je vertrekken vanuit één van mijn Showit website templates. In deze templates heb ik de zeven overtuigingsprincipes voor jou toegepast in het design zodat jij straks moeiteloos nieuwe klanten krijgt!
Geef een antwoord