Bekijk ook

Uitleg bij de video

Wat is SEO?

SEO, ook wel Search Engine Optimization of zoekmachine optimalisatie genoemd, zijn een reeks technieken die je kan toepassen om je website hoger te doen scoren tussen de organische (gratis) zoekresultaten van Google.

Als je iets opzoekt op Google zal je merken dat de bovenste drie resultaten steeds advertenties. Dit zijn dus bedrijven die een bedrag betalen om bovenaan vertoond te worden (Search Engine Advertising of SEA). Alle resultaten daaronder, zonder de vermelding 'Advertentie', zijn organische zoekresultaten. D.w.z., hier wordt niet voor betaald. Je behaalt deze positie door te investeren in SEO.

Met SEO probeer je dus zo hoog mogelijk tussen deze niet-betaalde zoekresultaten te staan.

De websites die hoog scoren, krijgen natuurlijk het meeste clicks. Maar hoe kom je daar nu? Een hoge positie in Google verkrijg je natuurlijk niet zomaar. SEO is een werk van lange adem. Het zijn technieken die je juist moet inzetten, en zelfs dan kan het maanden of een jaar duren voor je resultaat ziet. Maar laat je niet ontmoedigen, want eens je goed begint te scoren lopen de website bezoekers vlotjes binnen!



Vervolgens 

Pijler 1: Content

Eerst en vooral is het belangrijk dat je unieke, waardevolle content op je website plaatst die relevant is aan het zoekwoord waarvoor je wilt scoren in Google. Wanneer je vb. wilt scoren op het zoekwoord ‘fotograaf in Breda’, dan zal de content op je website dit moeten weerspiegelen.

Content op je website omvat:
  • Website teksten
  • Paginatitels & beschrijvingen
  • Afbeeldingen
  • ...


Pijler 2: Techniek

Google geeft alleen hoge posities weg aan websites die ook technisch goed in elkaar zitten

De techniek van een website omvat o.a.:
  • De hiërarchie van je site
  • Gebruiksvriendelijkheid zoals duidelijke navigatie
  • De laadtijd & gebruiksvriendelijkheid
  • Beveiliging van je website 
  • ...

 

Pijler 3: Autoriteit

Om hoog te scoren in Google, zal de zoekmachine jouw website moeten zien als relevant en betrouwbaar.

Een aantal factoren die invloed hebben op de autoriteit van je website:
  • Hoelang je website bestaat
  • Het aantal sites die naar jouw site linken
  • Het aantal bezoekers op je website
  • Google reviews
  • ...

Organische resultaten (gratis) behaald door SEO
Betaalde resultaten (advertenties)

De pijlers van seo:

Uitleg bij de video

Het toevoegen van SEO titels & meta beschrijvingen aan je webpagina’s is een cruciale stap die je absoluut niet mag overslaan. Dit bepaalt namelijk hoe jouw website wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google.

Let op: Google neemt deze info niet altijd 100% over. Google bepaalt nog altijd wat er in de zoekresultaten verschijnt, maar door de paginatitels & meta beschrijvingen in te vullen heb je toch al meer kans dat jouw eigen tekst hier verschijnt.

Paginatitels & meta beschrijvingen

Paginatitel
Metabeschrijving

Wat is een goede paginatitel?

Paginatitels & metabeschrijvingen toevoegen in Showit

Een paginatitel verschijnt als titel in de zoekresultaten, maar ook vb. als titel bij je bericht op Facebook of WhatsApp. Maar hoe schrijf je nu een goede paginatitel, zodat je positie in Google verhoogt?

Vermeld je locatie (indien relevant)

Zet je keyword in de paginatitel, liefst vooraan

Beperk de titel tot 50-70 karakters

Voeg je bedrijfsnaam toe

Een goed voorbeeld voor een fotograaf zou zijn: 
  • Homepagina: Huwelijksfotograaf in Antwerpen⎪Honey Seed Photography
  • Shoot pagina: Verlovingshoot ⎪Huwelijksfotograaf Antwerpen⎪ Honey Seed Photography

Let op: zorg dat de titel bij elke pagina uniek is, gebruik dus niet dezelfde titel voor al je website pagina's!

Wat is een goede meta beschrijving?

Een meta beschrijving voegt extra waarde en info toe. Deze moet dus duidelijk maken wat bezoekers kunnen verwachten als ze naar de pagina doorklikken. Ook hier is het slim om het zoekwoord te verwerken waarop je wilt scoren.

Verwerk je keyword in de beschrijving

Schrijf een korte samenvatting van de pagina

VERMELD JE LOCATIE (INDIEN RELEVANT)

BEPERK DE BESCHRIJVING TOT 130 - 160 KARAKTERS

Selecteer eerst de pagina aan de linkerkant van je Showit dashboard en klik vervolgens rechts op SEO settings.

Hier kan je de paginatitel en metabeschrijving invullen. Je zal zien dat je ook een Share Image kan instellen. Dit is de afbeelding die bij de link verschijnt wanneer je jouw website deelt via Facebook, WhatsApp, ... en is dus ook zeker aan te raden!

Heb je alles ingesteld? Vergeet dan niet je website opnieuw te publiceren. 

Uitleg bij de video

Creëer structuur in je teksten voor Google: text tags

De teksten op je webpagina’s hebben een bepaalde structuur. Zo zullen je pagina’s bestaan uit titels, subtitels en paragrafen. Om deze structuur duidelijk te maken aan Google, maken we gebruik van text tags.

Je kan text tags zien als een hiërarchische structuur van je teksten, waarbij h1 de belangrijkste tekst is, h2 iets minder belangrijk, ... enz.

Beschrijvingen geven aan afbeeldingen: alt text

Omdat Google je afbeeldingen niet kan zien, is het belangrijk om te vertellen aan zoekmachines waar de afbeeldingen over gaan. Daarom is het verstandig om aan elke afbeelding een beschrijving toe te voegen. Dit noemen we ook wel een alt text.

Bovendien wordt deze beschrijving ook voorgelezen aan mensen met een visuele beperking. Zeker handig dus als je je website toegankelijk wilt maken voor iedereen!


titels

Koppen

Subkoppen

Paragrafen

H1

H2

H3

p

Door deze tags toe te wijzen aan de teksten op je website, geef je in essentie aan aan Google: deze tekst is belangrijk, deze tekst is minder belangrijk.

Let bij het toewijzen van text tags zeker op het volgende:
  • Zorg dat er maximaal één H1 op elke website pagina staat en zorg dat je je keyword hierin verwerkt
  • Verwerk je keyword ook in de koppen van je website (H2), maar met mate! 
  • Verwerk je keyword ook in de paragrafen op je website, maar idem met mate. 
  • Geef navigatie items de text tag NAV, zo weet Google dat dit menu items zijn.
  • Gebruik je tekst op je website die geen functie heeft, vb. omdat je het ter decoratie gebruikt? Geef deze dan de tag DIV. Deze worden dan gezien als design elements.

Wanneer je een website template bij mij hebt gekocht, zal je merken dat deze text tags al juist staan ingesteld.

Voeg je zelf nog extra tekst toe aan je website? Dan geeft Showit deze automatisch de bijhorende text-tag, afhankelijk van de soort tekst die je hebt toegevoegd.  Voeg je bijvoorbeeld een titel toe, dan zal deze automatisch de tag <h1> krijgen.

Wil je toch zelf de text-tag wijzigen, omdat je bijvoorbeeld een stukje tekst als design element (DIV) wilt aanwijzen, klik dan op de tekst en ga aan de rechterkant naar Text Properties. Bij Advanced > Text tag kan je vervolgens de juiste tag selecteren in de drop down.

Text tags toevoegen in Showit

Klik op de afbeelding en klik vervolgens aan de rechterkant van je scherm op Image. Je zal zien dat je zowel een SEO Title als Description kan invullen.

De alt text vul je in bij description. Dit is dus wat Google zal lezen en wat een invloed heeft op jouw ranking. Bij SEO title kan je een korte titel van de afbeelding ingeven, maar dit heeft niet echt een invloed op je ranking in Google. 

Alt text toevoegen in Showit

Uitleg bij de video

Blogs optimaliseren voor SEO

Nu je in de vorige video's gezien hebt hoe je je website pagina's kan optimaliseren, vraag je je misschien af: "Ja maar, hoe zit dat dan met mijn blogs?". 

Bloggen is één van de beste dingen die je kan doen om hoog te scoren in Google. Maar dan moet je wel weten hoe je een blog moet optimaliseren voor SEO. Een handige plugin die je daarvoor kan gebruiken is Yoast SEO. Benieuwd hoe je een goede blog schrijft en hoe je Yoast kan gebruiken? Let's dive in!

Yoast SEO

Yoast is een gratis WordPress plugin die je kan gebruiken om WordPress websites of blogs beter vindbaar te maken. Als je Showit hebt met een blog, heb je dus ook automatisch een WordPress account om je blogs te schrijven. De Yoast plugin is voor iedereen beschikbaar die een blog heeft bij Showit!

Door middel van kleurencodes en een checklist geeft Yoast aan hoe je je blog kan verbeteren om te scoren in Google. Geeft Yoast jouw blog een groene kleur? Dan zit je goed! Oranje (verbeteringen) en rood (probleem) betekent dat er werk aan de winkel is.

Concreet biedt Yoast het volgende aan: 
  • SEO-analyse: kan je blog goed scoren in Google?
  • Leesbaarheid analyse: hoe vlot leest je blog?
  • Voor elke blog kan je een paginatitel en metabeschrijving invullen
  • Yoast geeft Google een seintje wanneer je een nieuwe blog publiceert



Een SEO-geoptimaliseerde blog schrijven met Yoast

Wanneer je een Showit website met basic blog hebt, is de Yoast SEO plugin automatisch voor jou geïnstalleerd. Het enige wat je hoeft te doen is de plugin activeren door aan de linkerkant naar het menu Plugins te gaan.

Heb je een advanced blog, dan zal je de plugin eerst nog moeten toevoegen:
  1. Ga naar Plugins –> Add New
  2. Zoek naar Yoast SEO in de zoekbalk
  3. Klik op ‘Install now’
  4. Klik vervolgens op ‘Activate’

Dat is het! Vanaf nu zie je Yoast elke keer onderaan op je scherm staan wanneer je een nieuwe blog aanmaakt.

Stap 1: Installeer de plugin Yoast SEO

Maak een nieuwe blog post aan (Posts > Add New) en scroll wat naar beneden. Je zal dan een sectie van Yoast zien staan. 

Om te beginnen met optimaliseren, is het belangrijk dat je een zoekwoord ingeeft waarop je gevonden wilt worden (focus keyphrase). Om dat te bepalen voer je best eerst een zoekwoordenonderzoek uit waarbij je uitzoekt hoevaak het zoekwoord wordt opgezocht en of er veel concurrentie is (vb. 'huwelijksfotograaf' zal veel meer concurrentie hebben dan 'huwelijksfotograaf in Hulst'). 

Een handige tool om zoekwoordenonderzoek te doen is Ubersuggest. Wil je meer weten over hoe je zoekonderzoek doet met Ubersuggest, lees dan zeker eens deze blog!



Stap 2: Maak een nieuwe blog post aan & stel je focus keyphrase in

Dan is het tijd om jouw blog post te schrijven. Een aantal basisprincipes die je in het achterhoofd kan houden:

  • Laat je zoekwoord regelmatig terug komen in je blog post. Niet te weinig, maar ook niet te veel.
  • Schrijf minstens 500 woorden. Google geeft zelf voorkeur aan blog posts die minstens 2000 woorden bevatten.
  • Maak gebruik van hiërarchie: werk met voldoende tussentitels (h2 en h3).
  • Splits je teksten op in alinea’s zodat alles goed leesbaar blijft.
  • Leg een aantal links naar je eigen website (interne links) en een aantal naar andere websites (externe links).
  • Wissel tekst af met afbeeldingen en geef ze een alt text.

Stap 3: Schrijf je blog post

Geef hier het zoekwoord in waar je op wilt scoren
Tekst & afbeeldingen optimaliseren voor SEO
Vervolgens kan je bij Google preview een aantal velden invullen waardoor je kan zien hoe jouw blog eruit komt te zien in de zoekresultaten van Google. 

Stap 4: Geef je blog een SEO-titel, metabeschrijving en slug

SEO titel

Yoast neemt automatisch de titel van je blog post over als SEO-titel. Je hebt ook nog de mogelijkheden om wat zaken toe te voegen, zoals een scheidingsteken of de titel van je website. Dit doe je door op Insert variable te klikken.

Op de screenshot kan je zien dat ik een scheidingsteken en mijn website titel hebt toegevoegd. Tenzij je titel te lang wordt, raad ik je aan om dit standaard te doen. De titel van de blog post is dus “Afbeeldingen optimaliseren voor SEO“, maar de SEO-titel wordt “Afbeeldingen optimaliseren voor SEO | Wonderlik Webdesign”.

Benieuwd wat een goede SEO titel is? Neem dan een kijkje naar de video 'Pagina's optimaliseren voor SEO' in deze module!


SEO titel
Slug
Meta beschrijving
Volledige preview van zoekresultaat in Google
Pagina's optimaliseren voor SEO

Slug

Vervolgens kan je de slug aanpassen. Een slug is het stukje van de URL dat achter jouw domeinnaam komt.

Ook de slug kan je optimaliseren voor SEO. Probeer je zoekwoord er in te verwerken en haal onnodige woorden eruit. Is de titel van jouw blog post bijvoorbeeld “Mijn favoriete lenzen voor portretfotografie? Je ontdekt ze hier!”, dan schrijf je best als slug ‘/favoriete-lenzen-voor-portretfotografie’.

Metabeschrijving

Tot slot hebben we nog de meta-beschrijvingen. Zorg voor een duidelijke beschrijving en verwerk ook hier je zoekwoord in. Het aantal woorden is enorm belangrijk. Yoast zal je dan ook een seintje geven wanneer je meta-beschrijving te kort of te lang is. Handig, toch?

Yoast gaat je blog door en doet een SEO analyse. Deze analyse krijg je in de vorm van een checklist te zien. Je ziet goede resultaten (groen bolletje), maar misschien ook wel verbeteringen (oranje bolletje) of problemen (rood bolletje). Zo weet je precies waar je aan moet werken.

Het is niet nodig om elk oranje of rood bolletje op te lossen, zolang je blog post een groene kleur krijgt in het algemeen, dan zit je goed!

Stap 5: Check de SEO analyse

Ten slotte kan je ook nog de leesbaarheid analyse checken. Yoast scant jouw teksten en geeft je een aantal verbeterpunten mee. Begin je bijvoorbeeld 10 zinnen met hetzelfde woord, dan zal Yoast dit aanduiden als verbeterpunt.


Stap 6: Check de leesbaarheid analyse

jouw aanbod in een prachtige brochure

Til jouw instagram naar een hoger niveau