Externe integraties zoals Flodesk of Calendly

Module 8

Module 8: Externe integraties /

Bekijk ook

Je Instagram feed toevoegen aan je Showit website

Stap 1: Voeg een 'social grid' toe 

Ga naar je Showit dashboard en selecteer het canvas waar je je Instagram feed wilt plaatsen. Een veelgebruikte plaats is de footer. Klik op het icoontje om een element toe te voegen en kies vervolgens Social Grid.

Je zal nu een kader zien verschijnen en een aantal opties aan de rechterkant.




Stap 2: Koppel je Instagram account

Klik op de blauwe knop Connect Instagram en volg de stappen om jouw Instagram account toe te voegen.

Eens dat gelukt is word je teruggestuurd naar het Showit dashboard. Je kan nu aan de rechterkant jouw Instagram account selecteren. Wanneer je dat doet, zullen jouw Instagram posts verschijnen in de widget.

 

Stap 3: De lay-out van de widget aanpassen

Vervolgens kan je de lay-out aanpassen! Kies het aantal foto’s, het aantal rijen, de tussenruimte, enzovoort.

Plaats de widget waar je wilt en kijk natuurlijk ook even of hij goed staat op de mobiele versie van je site.


✍🏻 Uitleg bij de video

E-mailmarketing op je website: Flodesk

E-mailmarketing is vandaag de dag nog steeds één van de meest effectieve marketingstrategieën om meer (potentiële) klanten te bereiken en een band met hen te vormen. Het is dus slim om een formulier op je Showit website te plaatsen waarbij mensen hun e-mailadres kunnen achterlaten (ook wel een opt-in formulier genoemd).

Denk aan de volgende mogelijkheden:
  • Laat bezoekers zich inschrijven voor je nieuwsbrief
  • Laat ze een freebie downloaden
  • Mensen verzamelen voor je wachtlijst

Er bestaan talloze e-mailmarketing programma’s: denk aan MailChimp, MailerLite, ActiveCampaign, Convertkit, … Maar mijn voorkeur gaat uit naar Flodesk!


Stap 1: Maak een Flodesk account aan

Hier kan je mails opstellen

Stap 5: Stel een e-mail workflow op

Wil je een automatische e-mail workflow opzetten (d.w.z. een ketting van e-mails die je in één keer kan opstellen), dan doe je dit bij workflows.

Je kan ervoor kiezen om x aantal dagen tussen bepaalde e-mails te laten, of e-mails enkel te sturen als zij een specifieke actie hebben uitgevoerd (triggers).

Wat is Flodesk en hoeveel kost het?

Flodesk is een geweldig e-mailmarketing platform waarin je prachtige e-mails kan ontwerpen. Je kan kiezen uit allerlei lay-outs én je kan je eigen lettertypes uploaden, dus je e-mails helemaal on-brand maken.

Bovendien beschikt Flodesk ook over een aantal geweldige functionaliteiten zoals:
  • Het aanmaken van segmenten om je subscribers in te delen in groepen
  • Workflows opmaken voor e-mail automatisering
  • Het integreren van je live Instagram feed in mails
  • Opt-in formulieren die je op je website kan plaatsen zodat mensen zich kunnen inschrijven voor een nieuwsbrief / freebie / wachtlijst

Maak je Flodesk account aan via flodesk.com.
🎁Vergeet niet de code WONDERLIK in te geven voor 50% korting op je eerste jaar Flodesk!

Eens je account is aangemaakt en je bent ingelogd, zal je het dashboard te zien krijgen met 5 tabbladen bovenaan:
Hier maak je opt-in formulieren aan
Hier kan je automatische workflows opstellen
Subscribers & segmenten
Hier kan je checkouts aanmaken

Stap 3: Creëer een segment

Wanneer je op ‘Audience’ klikt, zie je een overzicht van al je subscribers. Heb je je account net aangemaakt? Dan zal hier nog niet veel te bespeuren vallen. Klik op ‘Segments’ en maak vervolgens je eerste segment aan.

Een segment is een groep subscribers. Je kan er meerdere aanmaken, zoals: 
  • Mensen die zich hebben ingeschreven voor je nieuwsbrief
  • Mensen die je freebie hebben gedownload
  • Mensen die zich aangemeld hebben voor je wachtlijst (vb. voor mini sessies)
  • ...

Beslis dus even wat je precies wilt doen met je e-mailmarketing en maak vervolgens een segment aan. Geef je segment een duidelijke naam, vb. 'Subscribers nieuwsbrief'.
Klik op '+ New segment'
Selecteer 'Segments'

(Optioneel)

Selecteer 'Workflows'

Je zal merken dat je verschillende templates hebt om uit te kiezen. Zo bestaat er al een workflow voor freebies. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om helemaal van 0 te beginnen.

Voor de gemakkelijkheid kijken we nu even naar de template voor de freebie. Selecteer de workflow 'Lead Magnet Delivery' en klik op customize. Vervolgens zal je de workflow te zien krijgen.



Zoals je kan zien start een workflow altijd met een trigger: d.w.z. een bepaalde actie die er voor zorgt dat ze in de workflow komen.

In de meeste gevallen zal de trigger zijn: een subscriber is toegevoegd aan een bepaald segment, doordat iemand zich vb. heeft ingeschreven op jouw nieuwsbrief om een freebie te downloaden.

Die willen we vervolgens de freebie en workflow met follow-up e-mails toesturen.

Je kan de workflow uitbreiden en zelf helemaal kiezen hoe je deze wilt samenstellen. Zo kan je:

  • Meteen een volgende e-mail laten verzenden
  • Na een e-mail een tijdsvertraging instellen (vb. wacht 5 dagen vooraleer de volgende e-mail wordt verzonden)
  • Een voorwaarde toevoegen (vb. freebie gedownload = vervolgmail sturen / freebie nog niet gedownload = herinneringsmail sturen)
  • Een actie toevoegen: een subscriber toevoegen of verwijderen uit het segment

Zoals je ziet kan je dus alle kanten uit. Wanneer je workflow compleet is en je alle e-mails hebt opgesteld, klik je op publish en wordt alles automatisch uitgevoerd van zodra iemand toegevoegd wordt aan het segment!


Trigger: wanneer komt iemand in de workflow terecht?

Stap 4: Maak een opt-in formulier aan

Om in een segment terecht te komen, moet iemand zich natuurlijk eerst kunnen inschrijven. Daarvoor maken we nu een e-mail opt-in formulier aan dat je straks op je Showit website zal plaatsen.

Opt-in betekent trouwens dat iemand uitdrukkelijk toestemming geeft. In dit geval geeft iemand expliciet toestemming om benaderd te worden met jouw e-mails door het achterlaten van zijn/haar e-mailadres. Dat kan zijn omdat ze zich willen inschrijven op je nieuwsbrief, maar ook omdat ze zich bijvoorbeeld willen aanmelden voor je wachtlijst of een freebie willen downloaden.

❗️ In verband met de privacywetgeving in Europa (GDPR) gelden er enkele belangrijke regels rondom het verzamelen van e-mailadressen. Je mag bv. geen freebie laten downloaden en deze mensen vervolgens je nieuwsbrief toesturen als zij hier geen expliciete toestemming voor hebben gegeven. Benieuwd wat mag en wat niet mag?

Klik op '+ New form'
Selecteer 'Forms'

Je zal meerdere soorten formulieren te zien krijgen:

Popup formulier

Full page formulier

inline formulier

Een popup is ideaal om de aandacht te trekken op je website! Je hebt de keuze om de popup te laten verschijnen na 10 seconden, 30 seconden of nadat iemand 30% naar beneden heeft gescrold.

Een inline formulier plaats je rechtstreeks op de pagina van je website en is dus altijd zichtbaar. Dit kan je dus niet alleen gebruiken voor nieuwsbrieven, maar ook vb. om mensen een brochure te laten downloaden bij een bepaalde dienst die je aanbiedt.

Met een full page formulier maak je een aparte landingspagina op van Flodesk en plaats je dus niets op je eigen site. Je kan e-mailadressen verzamelen door de URL van de pagina te delen.

Kies jouw favoriet om het formulier te beginnen bewerken. Je zal eerst het segment moeten aanduiden, d.w.z. in welk segment komen de mensen terecht die het formulier hebben ingevuld? Als het formulier dient om inschrijvingen op je nieuwsbrief te verzamelen, dan kies je hier het segment voor je nieuwsbrief.

Personaliseer vervolgens het formulier: schrijf een leuk tekstje, bewerk de velden en pas het formulier aan met jouw branding kleuren, lettertypes, … leef je uit!

Stap 2: Vervolledig je profiel & stel je branding in

Vooraleer je e-mails kan beginnen verzenden, zal je eerst je profiel moeten vervolledigen bij de instellingen. Hiervoor klik je op de profielfoto in de rechterbovenhoek. 

Daarnaast kan je ook alvast je branding instellen zodat jouw e-mails helemaal passen bij jouw bedrijf. 

Hier kan je:
  • Je logo uploaden 
  • Het kleurenpalet instellen
  • Je eigen lettertypes uploaden
  • Je bedrijfsgegevens invullen
  • Jouw social media profielen invullen

Stap 6: Voeg het opt-in formulier toe aan je Showit website

Volg hieronder de stapjes afhankelijk van het soort formulier dat je hebt gekozen (popup / inline / full page):

Popup formulier

Full page formulier

inline formulier

Na het aanmaken van het popup formulier, zal je bij de laatste stap dit scherm zien verschijnen. Kopieer de code:


Een full page formulier toevoegen aan je Showit website is heel eenvoudig. Kopieer eerst de URL van de Flodesk pagina:

Ga nu naar Showit en selecteer de pagina waar je de popup wilt plaatsen (de meest logische keuze zal waarschijnlijk je homepagina zijn). Klik aan de rechterkant op Advanced settings en vervolgens op het veld bij Custom head HTML. Plak hier de code die je zonet hebt gekopieerd.



Sla op en publiceer vervolgens je website opnieuw. Je zal zien dat je popup vanaf nu verschijnt op de pagina!




Wil je het inline formulier rechtstreeks op je website plaatsen, dan moet je twee codes kopiëren:



Kopieer de bovenste code (Header code) en ga vervolgens naar Showit. Selecteer de pagina waar je het formulier gaat plaatsen en klik op Advanced settings aan de rechterkant van je scherm. Klik nu op het veld bij Custom head HTML. Plak hier de code die je zonet hebt gekopieerd.




Ga nu terug naar Flodesk en kopieer de onderste code (Inline code). In Showit ga je naar de plek waar je het inline formulier wilt plaatsen. Selecteer vanonder in het dashboard Embed code en plak de code. Pas de positie nog wat aan en bekijk in de preview modus of alles er goed uit ziet op desktop en mobile (je krijgt het formulier niet in Showit zelf te zien).





Staat alles goed? Publish je Showit site en mensen kunnen zich nu aanmelden op je mailinglijst!






Ga naar Showit en bewerk de tekst waar je de link wilt achter steken. Je kan een link steken achter een gedeelte van een stuk tekst. Daarvoor selecteer je de tekst, klik je op het link icoontje en selecteer je vervolgens URL. Plak de URL en vergeet niet aan te duiden dat de link moet openen in een nieuw tabblad (anders stuur je mensen weg van je site en dat willen we niet!).

Je kan ook een link zetten achter een tekstvak (vb. bij een knop) door het vak te selecteren en naar Click actions te gaan. Selecteer URL en vergeet niet het vakje aan te duiden om de link te laten openen in een nieuw tabblad.

✍🏻 Uitleg bij de video

Voor Flodesk betaal je normaal gezien $38/maand, maar met de code WONDERLIK krijg je 50% korting op je eerste jaar! 🎁
Daardoor betaal je maar $19/maand.

De eerste 30 dagen kan je Flodesk bovendien gratis uitproberen.

Claim 50% korting

Flodesk e-mail templates

Wist je dat ik ook Flodesk e-mail templates verkoop in mijn shop? Elke Showit website template beschikt over een matching e-mail template collectie, zodat jij overal consistent en herkenbaar kan zijn!

Je vindt drie pakketten in mijn shop:
  • Basispakket met 7 e-mail templates om jouw workflow te vereenvoudigen
  • Salespakket met 7 e-mail templates om jouw sales een boost te geven
  • Bundel met alle 14 e-mail templates

Ontdek e-mail templates

Starten met Flodesk

Lees de blog

Een online agenda op je Showit website

Wil jij een online agenda zetten op je Showit website, omdat je klanten bijvoorbeeld fotoshoots of afspraken wilt laten inplannen? 

Er zijn veel mogelijkheden. Maar met mijn Showit boekingspagina's wordt het al een heel stuk gemakkelijker!

In deze video leg ik je uit hoe je Calendly integreert. Bij aankoop van een Showit boekingspagina ontvang je ook tutorials voor het integreren van Cal.com, Studio Management, Fotostudio en Salonized.

Stap 1: Maak een Calendly account aan

Wat is Calendly en hoeveel kost het?

Calendly is een heel eenvoudige en intuïtieve online planner. Je maakt een kalender aan, geeft jouw beschikbaarheden door en laat klanten zelf hun afspraken inplannen. 

Een groot pluspunt van Calendly is dat het een gratis versie heeft. Wil je meer mogelijkheden, zoals het verwijderen van de Calendly branding of het accepteren van betalingen, dan heb je wel een betalende versie nodig. Klik hier om de prijzen van Calendly te bekijken.



De eerste stap om Calendly aan je Showit website toe te voegen, is uiteraard een account aanmaken

Wanneer je voor het eerst een account aanmaakt bij Calendly, kom je meteen in de gratis proefversie van het betalende abonnement. Na twee weken wordt je account automatisch overgezet naar de gratis versie. Zo kan je tijdens de eerste twee weken uittesten of de betalende functies iets voor jou zijn of niet.

Eenmaal je account is aangemaakt, zie je het volgende scherm (je dashboard):

Vervolgens 

Stap 3: Maak een kalender aan

Nu tijd voor het echte werk: de kalender aanmaken! Hiervoor klik je simpelweg op één van de kalenders op je dashboard. Er verschijnt dan een scherm waarop je de verschillende stappen kan doorlopen.

Bij 'What event is this?' vul je de algemene gegevens in van de kalender. Zo geef je je kalender een naam en kan je de locatie (het type event) selecteren.

Je kan kiezen uit de een fysieke locatie, telefoongesprek, Zoom meeting, ... etc.

Daarnaast is er o.a. ruimte om een introductietekstje bij je kalender te plaatsen, zodat je klanten weten wat ze kunnen verwachten.
Kopieer de code

Stap 4: Voeg de agenda toe aan je Showit website

Nu je kalender klaar is voor gebruik, is het tijd om deze toe te voegen aan je Showit website! Ga naar je dashboard en klik op Share bij de kalender die je wenst toe te voegen aan je website. Klik nu op het tabblad Add to website.  

Embed inline

Text popup

Widget popup

Een embed inline betekent dat de kalender continu zichtbaar is op je website. Je bepaalt zelf dus de plek waar de kalender komt te staan.

Wanneer je op elke pagina van je website de optie wilt tonen om een afspraak te plannen, kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van een widget popup. 

Hierbij verschijnt er in de  rechter onderhoek op je website een knop om een afspraak te maken. Wanneer mensen hier op klikken, opent er een popup waar de kalender op staat.

Met een text popup laat je de kalender verschijnen in een popup nadat mensen op tekst hebben geklikt.

Het nadeel hiervan wel is dat het er niet echt mooi uit ziet aangezien je gebonden bent aan het standaard lettertype.

Stap 2: Vervolledig je profiel & stel je branding in

Klik op Account in de rechterbovenhoek van je scherm. Klik daarna op Account settings

Hier kan je je persoonlijke informatie aanpassen zoals je profielfoto, naam en een welkomstberichtje.


Vervolgens kan je bij 'When can people book this event?' je beschikbaarheid opgeven.

Hier kan je instellen tot wanneer klanten kunnen boeken (vb. tot 60 dagen in de toekomst), hoelang een afspraak duurt, wanneer je beschikbaar bent, ... etc.

Tot slot zijn er nog tal van extra opties die je kan instellen, zoals een korte vragenlijst en de reminders die voor een afspraak worden verstuurd.




Je zal zien dat er drie formats zijn om Calendly op je website te plaatsen:

De stapjes om de bovenste drie formats op je site te zetten zijn hetzelfde.

Eerst kopieer je de code, waarna je vervolgens in Showit de optie Embed Code kiest in het canvas waar je de kalender wilt laten verschijnen (let op: de positie voor een widget popup maakt niet echt uit, deze verschijnt altijd in de rechter onderhoek). Plak de code en voila, de kalender / widget / tekst popup staat op je website! 

Pas het formaat en de positie aan naar wens en kijk uiteraard ook of het er goed uit ziet op de mobiele versie van je website.

Kies in Showit 'Embed Code'
Plak de code

✍🏻 Uitleg bij de video

Aan de slag met Calendly