MEnu

Flodesk vs Mailchimp: welke e-mail marketingtool past bij jou?

Wanneer je denkt over het aantal e-mails die je dagelijks in je inbox krijgt, dan zal je waarschijnlijk beseffen dat het er véél zijn. En dat je zeker niet al deze e-mails opent, laat staan dat je deze effectief leest en doorklikt.

Als ondernemer is het dus een challenge om er uit te springen tussen deze massa van e-mails. En heel eerlijk: zo moeilijk is dat niet. Want de mensen die zich aanmelden op jouw e-maillijst, hebben namelijk al interesse in wat je doet. E-mail marketing is niet zoals de duizenden Facebook of Instagram ads die dagelijks door je strot worden geduwd, het is een middel om potentiële klanten te begeleiden in hun reis naar effectief klant worden.

Alles start met het kiezen van het juiste e-mail marketing programma, zodat jij straks e-mails kan versturen die jouw doelgroep aanspreekt. Er is namelijk niet zoiets als “one size fits all”. 

In deze blog vergelijk ik twee e-mail marketing programma’s die ik zelf jarenlang gebruikt hebt: Flodesk vs Mailchimp. Ik neem je mee door de pro’s en cons van beide tools, en waarom ik uiteindelijk gekozen heb voor Flodesk en nooit meer terug zou gaan. Let’s dive in!

 

Mailchimp: de standaard keuze

Eén van de bekendste e-mail marketingtools is Mailchimp. Zeker voor (startende) ondernemers is Mailchimp een go-to keuze, want met hun gratis instapplan heb je natuurlijk geen budget nodig om te starten met e-mail marketing.

Ook ik startte eerst met Mailchimp en werkte hier een aantal jaar mee tijdens mijn job als online marketeer. Ik vond dit op zich prima om mee te werken, maar toen ik Wonderlik Webdesign uitbouwde, was ik op zoek naar iets anders. Ik zocht naar méér. Mailchimp voelde voor mij op veel momenten te beperkt.

Ik wou een e-mail marketing programma met meer mogelijkheden om e-mails op te stellen die on-brand zijn, een tikkeltje anders en er dus écht uitspringen. En toen kwam ik bij Flodesk terecht.

 

 

Flodesk: eindelijk creatieve vrijheid!

Zodra ik bij Flodesk een account aanmaakte, wist ik dat dit platform me veel meer mogelijkheden ging bieden. En nu wil ik absoluut niet meer terug!

Het grootste verschil met Mailchimp? De personalisatie mogelijkheden. In Flodesk kan je e-mails écht on-brand maken, met je eigen kleuren, lettertypes, lay-outs, … noem maar op.

Lees verder om te ontdekken wat ik nog zo geweldig vind aan Flodesk!

 

 

Flodesk vs. Mailchimp: prijzen 💸

We starten met de doorslaggevende factor voor veel ondernemers: de prijs. Niemand wilt veel geld uitgeven aan marketing programma’s, zeker niet als je nog maar net start met e-mail marketing en nog geen concrete resultaten hebt gezien. Het is dus altijd verleidelijk om te kiezen voor de gratis of goedkope optie.

Maar… zoals elk product of elke dienst, hangt prijs samen met kwaliteit.

 

Flodesk: fixed price

Voor Flodesk betaal je maandelijks een vaste prijs: $38. Dit verandert niet naargelang het aantal subscribers, extra features, … m.a.w.: de prijzen zijn heel transparant en je weet waarvoor je betaalt. Hierin is o.a. inbegrepen:

  • Geen limiet op aantal subscribers
  • Zoveel segmenten aanmaken als je wilt, vb. voor subscribers nieuwsbrief, minisessies, … etc
  • Snelle klantenservice
  • Analytics
  • Je eigen lettertypes uploaden
  • Geen Flodesk branding in je mails
  • Opt-in formulieren om op je website te plaatsen (vb. om nieuwsbrief abonnees te verzamelen)
  • Workflows om je e-mails te automatiseren
  • Toegang tot alle website templates van Flodesk

🎁  Met de code WONDERLIK krijg je 50% korting op je eerste jaar Flodesk, waardoor je slechts $19/maand betaalt!

 

 

Mailchimp: pas op voor extra kosten

Bij Mailchimp zit het iets anders qua prijzen. Zij hanteren namelijk het freemium model, waarbij je een gratis instapplan hebt en moet betalen voor extra functies. Zo kan je gebruik maken van het gratis instapplan, maar…

  • Dit kan tot maar 500 subscribers
  • Je kan maar één segment (doelgroep) aanmaken. Je kan dus niet een doelgroep aanmaken voor je nieuwsbrief, minisessies, … etc.
  • Klantenservice alleen voor de eerste 30 dagen
  • MailChimp branding onderaan je e-mails
  • Geen mogelijkheid om je eigen lettertypes te uploaden
  • Geen automation workflows mogelijk
  • Toegang tot beperkt aantal standaard templates
  • … etc.

Zoals je ziet is dit dus veel beperkter dan Flodesk. Wil je dezelfde mogelijkheden als Flodesk, dan betaal je minstens €316 (!!!) per maand. Bizar, toch? 😳

 

Prijzen MailChimp

 

Persoonlijk vind ik het geld dat je voor Flodesk betaalt een véél betere investering dan in MailChimp (zelf als je een gratis MailChimp account hebt). Waarom? Dat lees je hieronder. 👇🏻

 

 

Flodesk vs. Mailchimp: designmogelijkheden 🎨

Allereerst het punt wat me over de streep gehaald heeft om over te schakelen naar Flodesk: de designmogelijkheden.

Als ondernemer wil ik e-mails uitsturen die volledig on-brand zijn, zodat mijn potentiële klanten me meteen herkennen. Een mooi ontwerp spreekt natuurlijk ook véél meer aan dan een standaard e-mail die er even saai uitziet als al die andere mails in mensen hun inbox.

 

Mailchimp: beperkte mogelijkheden

Wanneer we kijken naar MailChimp, valt meteen op dat de designmogelijkheden heel beperkt zijn. Zo kan je kiezen uit slechts een paar templates (waar ik persoonlijk ook niet erg warm van word):

E-mail templates Mailchimp

Wil je vertrekken vanuit mooiere templates, dan moet je upgraden. Maar ook dan, zijn de mogelijkheden nog steeds beperkt t.o.v. Flodesk. Zo kan je bv. nog steeds niet je eigen lettertypes gebruiken of icoontjes zelf de kleur geven die je wilt (je hebt de keuze tussen zwart, wit, grijs of de eigen kleuren van Mailchimp. Booooring 🥱).

 

Flodesk: maak je e-mails on-brand

Bij Flodesk kan je ook vertrekken vanuit een aantal templates. Deze zien er al een heel stuk aantrekkelijker uit:

 

Bovendien kan je ook gebruik maken van mijn Flodesk e-mail templates, die perfect passen bij de Showit website templates in mijn shop! 😍

Flodesk email templates

 

Tot slot heb je in Flodesk meer personalisatie mogelijkheden:

  • Je eigen lettertypes uploaden
  • De Flodesk branding verwijderen
  • Je kan icoontjes & elementen een eigen kleur geven
  • … en meer!

 

Flodesk vs. Mailchimp: gebruiksvriendelijkheid 👩🏼‍💻

Beide platformen vind ik gebruiksvriendelijk. Intuïtief vind ik Flodesk wel iets fijner werken, maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke voorkeur. Zowel Flodesk als Mailchimp bieden een drag & drop builder aan om je e-mails te maken. Maar, zoals ik al eerder aangaf, is Mailchimp beperkter qua personalisatie mogelijkheden.

 

 

Flodesk vs. Mailchimp: support 🫶🏻

Een punt waar ik veel waarde aan hecht, ook voor mijn klanten: de klantenservice!

Bij Flodesk kan je altijd terecht bij het support team door een mail te sturen. Op hun website staat dat ze binnen de 2 werkdagen bij je terug komen, maar naar mijn ervaring is dat vaak sneller. Ook kan je lid worden van de Facebook community, waar je vragen kan stellen aan andere Flodesk members. Ook in deze groep zitten Flodesk teamleden, die je ook via hier vaak verder proberen helpen.

Mailchimp, dat is weer een ander verhaal. Met het gratis plan krijg je alleen de eerste 30 dagen support, daarna moet je je plan trekken. Heb je een betalend account, dan krijg je wel support via e-mail of de chat, maar diegenen die meest betalen krijgen prioriteit.

 

 

Flodesk vs. Mailchimp: functies en integraties ⚙️

Naast e-mail marketing bieden zowel Flodesk als Mailchimp nog een aantal andere functies. Ik zet ze even op een rijtje voor je.

Functies Flodesk

Functies Mailchimp

  • Formulieren om op je website te zetten
  • Link-in-bio pagina’s
  • Check-out pagina’s
  • Integraties met andere apps via Zapier
  • Websites en landingspagina’s maken
  • Social media posts ontwerpen & inplannen
  • Integraties met Canva, Shopify, Woocommerce, …

 

 

Een overzicht: Flodesk vs. Mailchimp

Ontdek hieronder een overzichtje met de redenen waarom ik uiteindelijk voor Flodesk gekozen heb. Hopelijk kan het je helpen met zelf een juiste keuze te maken voor jouw onderneming, zodat jij straks kan groeien via e-mail marketing!

Flodesk vs Mailchimp

 

 

Start je gratis trial bij Flodesk

Ben je benieuwd naar Flodesk? Start nu jouw gratis proefperiode van 30 dagen! Beslis je om te blijven, maak dan zeker gebruik van de code WONDERLIK om 50% korting op je eerste jaar Flodesk te krijgen. 🎁

 

 

Ontdek de Flodesk e-mail templates

Ben je helemaal enthousiast over Flodesk, neem dan zeker eens een kijkje naar mijn Flodesk e-mail templates. Deze passen bovendien naadloos bij de Showit website templates in mijn shop. Handig dus als je deze al hebt! 😉

Flodesk email templates

 

 

 

vette tekst

Mijn favoriete tools voor creatieve ondernemers

Lees ook...

Benieuwd welke tools ik dagelijks gebruik om mijn website, marketing en workflow te optimaliseren? Ik verzamelde ze voor jou, zodat jij je binnenkort meer kan focussen op wat je het allerliefste doet!

Als eerste de nieuwste updates, tips en exclusieve deals ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief (wees gerust, ik zal je niet spammen 😉!)

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Maak je eigen website met krachtige, 100% personaliseerbare Showit templates

jouw aanbod in een prachtige brochure

Til jouw instagram naar een hoger niveau